PANEK w Czechach – czeskie winnice
Jeśli ktoś zapytałby nas o to z czym kojarzą nam się Czechy, z pewnością większość odpowiedziałaby jednym tchem, że Praga, Most Karola, samochody SKODA i piwo. I to wszystko prawda, jednak nie każdy wie, że w Czechach produkuje się doskonałej jakości wina, szczególnie białe, a w uroku regionów porośniętych winoroślami można zatracić się bez reszty. Do wszystkich tych miejsc dojedziecie komfortowo samochodem z wypożyczalni, również tym wynajętym w nowym biurze PANEK na lotnisku w Pradze.
Region winiarski Morawy
To największy i najbardziej jednorodny region winiarski w Republice Czeskiej. Składają się na niego 4 subregiony: Mikulov, Znojmo, Velkovicki i Slovacki, każdy z nieco innym charakterem, każdy warty, by spędzić w nim trochę czasu.
Mikulov
Miasto Mikulov i jego okolice znane są z produkcji wyśmienitego wina. Położenie geograficzne oraz specyficzny klimat i różnorodność gleb sprzyjają uprawy winorośli. Co ciekawe, regionem zainteresowali się już starożytni Rzymianie, którzy uznali go za odpowiedni do uprawy winorośli. Do regionu winnego Mikulov należą także mniejsze miejscowości: Valtice, Dolni Dunajovice, Novosedly, Perna, Sedlec, Pavlov, Dolni Vestonice, Horni Vestonice i Brod nad Dyji.
W Mikulovie uprawia się głównie odmiany białych winogron. Zajmują one aż 80% obszaru. Ponadto wysoka zawartość wapnia w glebach i stabilny, ciepły klimat nadają tutejszym winom szczególny, intensywny smak i aromat. Najpowszechniejszym szczepem jest Riesling, który przywieziony został na Morawy z niemieckiego Palatynatu i północnych Włoch. Wina są świeże, wręcz orzeźwiające z aromatem letnich owoców i delikatnych kwiatów. Miejscowi wytwórcy win skłonni są do poszukiwania własnej tożsamości, a ich efektem jest odmiana winorośli o nazwie Palava. Wina charakteryzują się niższą kwasowością, a w aromatach dominuje wanilia i róże. Pozostałe odmiany to pochodzące głównie z francuskiej Burgundii szczepy Chardonnnay oraz Pinot Blanc.
Okolice mikulovskich winnic doskonale nadają się do długich spacerów lub wycieczek rowerowych. „Mikulovski Szlak Wina” to trasa o długości 82 kilometrów, podczas pokonywania której można zupełnie zatracić się w wyjątkowym klimacie tego miejsca.
Znojmo
Znojemski subregion winiarski leży na wchód od Mikulova na terenie tak zwanej Wierzchowiny Czesko-Morawskiej. Znojmo było zawsze znaczącym ośrodkiem winiarstwa, czego świadectwem jest między innymi sieć długich korytarzy biegnących pod miastem, w których składowano beczki z winem. Region słynie z produkcji aromatycznych win białych, będących wynikiem fermentacji winogron z odmian Veltlinske Zelene (austriacki Gruner Vetliner), Müller Thurgau, Sauvignon, Ryzlink Rynsky i miejscowa Palava.
Velkopavlovicki region winiarski
Na tle pozostałych subregionów winiarskich na Południowych Morawach ciekawie prezentuje się region Velkopavlovicki. Jest on bowiem centrum produkcji win czerwonych i to naprawdę niezłych gatunkowo. W strukturze gleby przeważają tu piaskowce, wapienie i iły nadając winom szlachetnych aromatów. Główne uprawy rozciągają się między miastami Brno i Breclav, a pagórkowaty teren sprzyja ekspozycji i dojrzewaniu roślin. Goszcząc w Południowych Morawach nie można nie odwiedzić głównych ośrodków miejskich. Brno, będące jednocześnie stolicą regionu, było znane już w średniowieczu, jednak jego największy rozkwit przypada na okres rewolucji przemysłowej w drugiej połowie XIX wieku. Po dawnej twierdzy pozostał zbudowany na wzgórzu zamek Spilberk, dzisiaj muzeum, zaś największym i najbardziej charakterystycznym zabytkiem stolicy Moraw jest średniowieczna katedra św. Piotra i Pawła. Z kolei Breclav to niewielkie miasteczko noszące imię czeskiego księcia Brzetysława. W średniowieczu istniał tu ważny gród, gród a do dziś przetrwało tu kilka interesujących zabytków, a wśród nich pałac Liechstensteinów, który swój obecny wygląd zawdzięcza fantazji właścicieli zamieszkujących to miejsce w XIX wieku. Dziś budowla jest siedzibą winnicy, w której można spędzić ciekawe po południe i wspiąć się na wieżę widokową.
Slovacki region winiarski
Slovacki subregion winiarski rozciąga się w południowo-wschodniej części Moraw, a większość upraw zlokalizowanych jest w dolinie rzeki o tej samej nazwie. Niska wysokość nad poziomem morza oraz lekkie gleby w połączeniu z wysokimi temperaturami w okresie letnim pozwalają uzyskać wina o wyraźnym, stanowczym charakterze. Dobre wyniki daje tu zwłaszcza odmiana Ryzlink Rynsky i Rulandske Bile, a z odmian ciemnych Frankovka, Zweigeltrebe oraz miejscowa odmiana Cabernet Moravia. Ważnym ośrodkiem winiarskim jest miasto Bzenec. Tu powstała jedna z pierwszych spółdzielni winiarskich, która wsławiła się winem Bzenecka Lipka. Co roku odbywa się tu święto winiarzy, które nawiązuje do jednego z najstarszych świąt tego typu na Morawach. Degustacjom towarzyszą występy zespołów folklorystycznych, programy rozrywkowe, przedstawienia teatralne dla dzieci oraz wystawy. Najważniejszą częścią uroczystości jest pochód z udziałem boga wina Bachusa wraz z nimfami oraz mieszkańców w strojach ludowych.
Region winiarski „Niebieskie Góry”
Niebieskie góry to 5 miejscowości winiarskich – Velke Pavlovice, Nemcicky, Boretice, Vrbice i Kobyli, które łączy wspólna historia, a nazwa „niebieskie” nawiązuje do uprawy wyłącznie ciemnych odmian winogron. Główne szczepy to Frankovka, Svatovavrinecke i Modry portugal, a wina wytwarzało się w tym regionie już w XIII wieku. Sam region jest niezwykle malowniczy, a w krajobrazie przeważają łagodne pagórki, dlatego łatwo jest tu spacerować i jeździć rowerem. Podczas corocznego festiwalu wina można przemieszczać się pomiędzy domami wina specjalnie zorganizowanym transportem. W Czechach obowiązuje absolutny zakaz prowadzenia pojazdów po spożyciu alkoholu, dlatego jeśli zamierzacie poznać ten region organoleptycznie, należy w planie wycieczki uwzględnić również nocleg.
Region winiarski Czechy
To jeden z najbardziej na północ wysuniętych regionów winiarskich w Europie. Wyżej znajdują się naturalnie te zlokalizowane na terenie Polski oraz Hauts de France, gdzie podobnie jak w Szampanii produkuje się wina musujące. Do rozkwitu przemysłu winiarskiego doszło podczas panowania cesarza
Rudolfa II, czyli na przełomie XVI i XVII wieku, a najważniejsze ośrodki to Melnik, Litomerice, Louny i Most. To najłatwiej osiągalna destynacja dla klientów wypożyczalni samochodów PANEK w Czechach, ponieważ znajduje się o 50 do 100 km na północny zachód od lotniska w Pradze. Sam region nie jest już tak spektakularny jak ten w Mikulovie, gdzie winnice rozpościerają się po horyzont, ponieważ ze względu na bardziej surowy klimat poszczególne winnice są mniejsze i mają bardziej kameralny charakter. Regionowi nie można jednak odmówić uroku, ponieważ zlokalizowany jest na zboczach dolin takich rzek jak Łaba czy Wełtawa. W strukturze gleby przeważają ciepłochłonne wapienie i osady rzeczne, które są szczególnie lubiane przez czerwone odmiany winogron. Winorośle uprawiali tu już Cystersi, a najbardziej znane odmiany to miejscowa odmiana Rieslinga (Ryzlink), Silvanera (Sylvanske Zelene) oraz Muller Thurgau.